Sezona bosochodců začala

01.06.2017 09:22

Udělalo se nám krásné počasí a to je čas, kdy i ti nejzavilejší příznivci bot je zouvají. Vždyť není nic příjemnějšího, než jít bos po měkkém trávníku. Užijte si ten pocit i zdravotní benefity, jež bosá chůze přináší.

Proč chodit bos? Protože je to svoboda pro vaše nohy. Oddychnou si od mnohdy těsného sevření bot, mohou se volně rozpohybovat a kůže může dýchat. Zaručeně tak vyděsíte nejednu kožní či nehtovou plíseň! Kůže na nohách bude mít šanci začít se otužovat před tím, než ji vezmete na veřejná koupaliště. Můžete to brát jako prevenci proti nepříjemným bradavicím.

Boso-chůze také jemně stimuluje plosku, mobilizuje kloubní spojení na noze (a že jich tam je požehnaně!), podněcuje ji k návratu do funkce – noha má hmatat, pérovat, pružit! Taková aktivní ploska nohy pozitivně ovlivní držení těla a nejrůznější bolístky, které spojujeme se sedavým životním stylem – jako bolesti hlavy, kloubů, zad… Příznivě ovlivní i cirkulaci krve v dolních končetinách – třeba u otékajících nohou, u lidí s varixy („křečovými žlami“) nebo při problémech s cirkulací lymfy.

Pozor musíme dát u diabetiků a obecně u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin, ale ti jsou již jistě poučeni lékařem (a pokud ne, napravte to a zeptejte se!). U nich by i drobná oděrka na noze mohla způsobit katastrofu v podobě nehojící se rány.

Chůze bez bot také působí na reflexní zóny, které se na našich ploskách nacházejí. Je to sice jen nespecifická masáž, ale můžeme ji brát jako takové preventivní ošetření. Na ploskách najdeme reflexní zóny všech tělních orgánů a krajin, které se odtud dají ovlivňovat. Pokud vás ale trápí nějaký konkrétní problém, je lépe rovnou navštívit terapeuta zabývající se reflexní terapií.

A jak začít? Jednoduše, prostě se zujte a naslouchejte svým nohám. Samy vám napoví, na co jsou již připraveny. Nejprve radím začít na měkkém trávníku a poté se můžete pomalu vydávat i na výpravy za náročnějším terénem. Zkuste třeba zahradničit bez bot nebo jít na procházku do lesa a na vhodném místě se zout. Pro ty nejpokročilejší bosochodce existují po ČR různě roztroušené bosé chodníky (mrkněte na bosaturistika.cz)

Pro maximální užitek z bosé chůze doporučuji soustředit se a vnímat, co pod nohama máte. Zvědomte svoji chůzi – pozorujte, co dělají vaše nohy, dolní končetiny, pánev, záda, ruce, krk i hlava. Zkuste jít i kousek za hranici toho, co je vám příjemné. Dopřejte to svým nohám a vlastně celému svému tělu.