Nesprávné informace v knihách pro rodiče

03.06.2017 07:10

Dostalo se mi do rukou několikero publikací pro rodiče, které jsou dostupné v běžných českých knihkupectvích. Asi tušíte, že si o nich nemyslím nic dobrého, když píši tento článek. Tímto mým počinem bych ráda apelovala na rodiče, aby si uvědomili, že vydat knihu či napsat něco na internet je dnes velice jednoduché a můžeme tak mezi velké množství lidí hlásat i ty největší, s prominutím, kraviny. Nedej Bože i informace, které mohou reálně uškodit.

Všimli jste si, že téměř v každé příručce je na začátku kouzelná věta, že autor ani vydavatel nenesou zodpovědnost? Ano, i já ji tu na stránkách mám. V době, kdy se lidé soudí o kočku v mikrovlnce, je přímo nutností krýt si vlastní záda. Na druhou stranu, tato kouzelná větička nás zbavuje odpovědnosti i za to, když vypustíme lživé, nesprávné nebo zcestné informace. Je na rodiči, aby si přebral to množství informací, které je okolo, a z něj vybral to, čemu bude věřit a co na své dítě bude aplikovat.

Nechci uvádět konkrétní tituly, to by ode mě nebylo fér, nicméně se mi do ruky dostalo hned několik knih, které popisují vývoj dítěte a jakési "cvičení" a hraní s miminkem. To bylo podle našich současných poznatků naprosto nevhodné, ba až škodlivé pro motorický vývoj (například "chůze" s dvouměsíčním miminkem! a podobné lahůdky). Naprosto proti základním doporučením lékařů i fyzioterapeutů. 

U publikací zahraničních se tomu nedivím - způsob zacházení s miminkem je do jisté míry věc kulturně podmíněná a musím říci, že ČR je zemí, ve které se motorickému vývoji dítěte přikládá velký vliv, především díky rodáku prof. Vojtovi. I v západní Evropě bývají děti například předčasně posazovány, manipulaci s dítětem úměrnou fázi jeho vývoje také většinou nikdo moc neřeší. Proto první rada - dávejte si pozor na publikace od zahraničních autorů.

Ale! Mezi knihami byly bohužel i ty české. Samozřejmě neříkám, že bylo špatně vše, ale vyskytovaly se tam doporučení a postupy v lepším případě sporné, v horším nevhodné. Jak poznat, co z informací využít a co nechat být? Stačí si pamatovat základní zásady, které jsem definovala ve článku o správné manipulaci. Pokud aktivita tyto zásady nesplňuje, nedělejte ji, i kdyby si kniha tvrdila, co chtěla. (Samozřejmě i informace ode mě prověřujte! =))

Naštěstí mám pocit, že tyto publikace, co se mi dostaly do rukou, nejsou příliš "profláklé". Ty nejznámější, od paní E. Kie... (vy víte), považuji za relativně prospěšné pro běžné rodiče a děti. (I když profesně bych tam taky s lecčím nesouhlasila) 

Všechno v životě je jen o tom, čí pravdě se rozhodneme věřit. Najděte si svého odborníka, jehož názoru budete věřit, nebo se ponořte do samostudia, ale nezapomeňte, že jde o zdraví.